ВиК услуги – серпентини за бойлери

разрез на бойлерСерпентините се изработват от стоманени поцинковани тръби е диаметър 1 до 2″. Серпентината може да се направи от една огъната тръба или като се сглобят тръби и фитинги /качествени ВиК услуги/. Разстоянието между тръбите на серпентината не трябва да бъде по-малко от диаметъра на тръбите. По такъв начин пламъците и нагорещените газове обхващат по-голяма нагрeвна площ. По същите съображения серпентината не трябва да се скрива много в зидарията на огнището, а да се остави по възможност по-открита. Тя не трябва да намалява светлото сечение на комина. Циркулационната тръба служи за пренасяне на топлината от серпентината в бойлера. Това става по следния начин.
Загрятата в серпентината вода е по-лека от студената и се стреми по клон от тръбата да изплува в най-високата точка на бойлера. На нейно място по другия клон идва студена вода, която се нагрява и продължава движението си по клона към бойлера. По такъв начин се създава циркулационно движение, което няма нищо общо с водния напор в бойлера. Диаметрите на циркулационните клонове обикновено се приемат равни на диаметрите на тръбите от серпентината.

Точното им оразмеряване е показано в друг раздел за ВиК услуги. За да се ускори циркулацията, т.е. да се увеличи к.п.д. на инсталацията, по циркулационните тръби трябва да има по възможност най-малък брой чупки и те да се изработват от дъги (с по-големи радиуси на закривяване), а не от колена. За да не се смесва топлата вода бързо със студената вода в бойлера, а да се задържа във високата му част (към водовземната тръба) с оглед да се ползува, без да се чака загряване на водата в целия бойлер, клонът на циркулационната тръба за топла вода се извежда почти до най-високата точка на бойлера.
Бойлерът се прави от поцинкована ламарина с обем съобразно с предназначението му. За един апартамент обикновено е достатъчен бойлер с обем 180 л. Ако може да се осигури по-добър приток на топлина, приема се и по-малък бойлер. Това се вижда от сумарните линии на притока на вода в бойлера и разхода на топла вода. Потърсете нашите ВиК услуги монтаж на бойлер и свързването му към водопреносната система.
От опит се вижда, че при един и същ сумиран разход на вода, еднакво времетраене на водния разход при по-голям приток на топла вода е необходимият обем на бойлера, който ще бъде по-малък.
Притокът на топлина към бойлера (т. е. притокът на топла вода) може да се увеличи, като се увеличи нагрeвната площ на серпентината чрез по-интензивно горене на печката, чрез монтиране на електрически нагреватели в бойлера и вик съоръжения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *