Недовършено отпушване на канал

ridgid-k-50Обаждането е получено от наши колеги, като ставало въпрос за сграда, в която се е запушил канала. Един от каналите им връщал вода в една от залите. Колегите бързо си казали няма проблем, ясно е къде е запушването, не може да е нещо повече от кал влизаща през водосточните тръби директно в канала. Техният екип извадил машината на Ridgid K-50, с ясни намерения да избутат калта и пръстта за по-малко от час.

Сложили те любимия си накрайник за отпушване на канали и вкарали спиралата вътре в канала. На около 21-вия метър усетили машината да навлиза в нещо като тиня и кал. Опитали се да я избутат със спиралата, но това само накарало спиралата да се огъва и да не иска да влезне по-навътре в канала. Това ядосало колегата, който решил този път да упражни повече сила и така да вкара спиралата още по-навътре, за да избута калта и тинята. Но за съжаление машината се отказала напълно, предала се пред сериозното запушване и спряла да работи. Нивото на водата било до горе, на половината път до запушването. Извадили спиралата и по нея нямало нищо, нито кал, нито тиня, а напротив остриетата на накрайника лъщели, даже лъщели повече отколкото обикновено.

Предположили, че са стигнали до чакъл, който е върнал блясъка на накрайника. И така работили по това запушване около 3 часа.

Накрая колегата по отпушване на канали се отказал и повикал човека по поддръжката за да го уведоми какво се е случило, и каква работа са свършили. Предположението на специалиста било, че стигат до пропадане или смачкване на тръбите от двадесет и първият метър нататък. Една от възможностите, на които колегите се спрели била да се качат на покрива на сградата и да вкарат спиралите през вентилационния отвор на канализацията. Лошото е, че не знаели, къде точно,  тоест през коя тръба от всичките да стигнат до запушването. Най-близката баня пък била на около 9 метра от мястото, от което пробвали да отпушат канализацията. Решението било да вземат локатора и да проверят накъде отива канала, каква е неговата посока, а след това да се качат на покрива да пуснат камерата надолу по вентилационния отвор, за да видят къде точно е проблема.

Колегите, както и ние никак не обичаме да оставяме работата не свършена, но този път те определено искали да не се занимават с тази запушена канализация и да си тръгнат. Този тип проблемни канали се дължат на недобро проектиране на канализацията, липса на планове и скици, които да помогнат на каналджиите за отпушване на канали да си свършат работата. Въпреки това локатора, за който споменахме по-горе помага изключително много да се намери посоката, в която канала е изграден, както и да се намери прилежащата към него шахта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *