Неприятна миризма от канала

Здравейте, прочетох вашите коментари, относно възможната причина за лошата миризма от канализацията. В моя апартамент имам следния проблем – от няколко години живея в нов апартамент, в банята си сложих душ-кабина, на която коритото е повдигнато и от него излиза пластмасова гофрирана тръба, която влиза в канала, който е изграден за вана или душ кабина. Не е сложено гумено уплътнение между гофрираната тръба и тръбата на канала и там, остава малък отвор, от който излиза неприятна миризма. Не съм сигурна дали вертикалния щранг излиза на покрива, защото съседа на последния етаж е окупирал покрива, та не съм сигурна как е решил въпроса с щранга. Освен това, миризма от канала имаше и в самия вход, но след като им обърнах внимание се направи нещо и миризмите там спряха, но в моя апартамент са постоянни. Възможно ли е причината да е в това, че няма гумен уплътнител, който да спира миризмите от мръсния канал или да търся причината някъде другаде?

Отговор
Здравейте, този уплътнител трябва да се сложи, от там със сигурност ви идва миризмата. Проверете ако имате подов сифон дали в него има вода. Ако няма долейте, след това пуснете водата от тоалетната, вижте дали водата от сифона е намаляла /но само след като уплътните тръбата/. Ако това е така значи тръбата няма излаз на покрива. Надявам се на този етап да съм ви бил полезен.

Ново питане
Здравейте, благодаря за бързия отговор. Аз прегледах проектите на ВиК инсталациите, оказа се, че вертикалните отвори към покрива, малко преди покрива преминават в хоризонтални с малък наклон, защото съседа си усвои част от покрива и извежда тръбите на около 15 м встрани от вертикалното им положение. Сифона в банята постоянно пълня с вода, там всичко е наред.
Имам още един въпрос, при проектирането и изграждането на вик канализацията дружеството установи по-високо налягане при подаването към блоковете, тогава стана ясно, че който е с по-лоша арматура ще пати, защото дружеството не монтира регулатори на налягането, а по закон пише, че тя трябва да осигури не по-високо от 6 кРа налягане, тя прехвърли топката към инвеститора и до преди няколко дни нямах проблем, но въпросната душ кабина, която е китайска и съответно и арматурата е такава в един момент, след 2 годишно ползване започна да сълзи от смесителя. При другите смесители нямам този проблем, защото закупих добри, но при душ кабината е такова положението. Има ли друга причина, поради което може да е протекъл смесителя на душ-кабината.
Благодаря ви и приятна неделя.

Отговор
Здравейте, това че отдушника чупи по тавана, не е от съществено значение, важното е тръбата да не запушена /аз ви писах как се установява това/. Доколкото за теча от батерията, може и да не е от налягането, зависи от къде точно тече. Ако е от самия смесител /от горе/, трябва да му се подмени една част, ако е от връзките трябва или да се притегнат или да се сменят. Налягането е опасно когато надхвърли 10 атм.. Когато е високо налягането най често се разбира от тоалетните казанчета, много често се повреждат и не могат да се оправят. Ако пускащото устройство след като напълни, отново започва да пълни, и водата постоянно тече в чинията, това значи, че налягането е високо /но този проблем трябва да го има и при съседите/. Това е което мога да ви  кажа.

4 мнения по „Неприятна миризма от канала

 1. Здравейте,
  Миналата година закупих апартамент (на 10-ти етаж от 16етажен блок) на който направих ремонт на банята, подмених и ВИК инсталацията. На пода имам монтирани рогови сифони ф50 и клапата (фунийката) си е монтирана. Когато пусна тоалетното казанче започва да засмуква вода от от подовия сифон и се носи неприятна миризма тъй като водата е намаляла или липсва.На покрива на блока има изведен изход Ф110 от канализацията.
  Комшията от 1 етаж се оплака че миналата година е викал фекалка тъй като тоалетната му е преляла (имало запушване на каналите доколкото разбрах и „извирало“), но оттогава не се е оплаквал проблема със запушването бил отстранен. В същия блок имам и друг апартамент с друго разположение със същите монтирани сифони на същия етаж е дори, но там проблеми нямам.
  Има ли някакво решение на този неприятен проблем?

  • Здравейте, причината за вашият проблем е че, канализационния щранг не се вентилира т.е. щранга на покрива или е запушен или собственика на последния етаж го е отрязъл и затапил. Всички канализационни щрангове трябва да излизат на покрива на сградите за да има вентилация на канала. Когато се пуска вода по щранга, водата след себе си създава вакуум и ако вентилацията не работи – засмуква водата от най близкия подов сифон и така се вентилира канала.

   • Канализационния щранг ф110 е изведен на покрива на блока и доколкото видях не е запушен дори го третирах с няколко литра кислол.
    Има ли някакви препарати с които мога да третирам допълнително или някаква препоръка за почистване?

    • Здравейте, като сложите ръка върху отвора, трябва да усещате да преминава въздух. Ако изсипете една кофа с вода, тя трябва да се оттича. За препарати не можем да ви консултираме, тъй като ако щранга е запушен, не се знае с какво е запушен. Друго нещо, канализационния щранг на покрива трябва да стърчи над плочата /да не го объркате с водосточната тръба/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *