ВиК ремонти на шахти

шахта канализационна

шахта канализационна

Водопроводните шахти се изграждат с цел по мрежата да се поставят спирателни кранове, от където работниците по подръжката да могат да спират водоснабдяването при аварии или планови ВиК ремонти, както на водопроводните отклонения за да се монтират измервателните уреди, водомери и също спирателни кранове. Тези шахти се изграждат в квадратна или правоъгълна форма с бетонни тухли, като големината е съобразена с това да може в нея да се извършват ремонтни действия като подмяна или ремонт на водомер както и на водопроводните кранове монтирани в нея, тези действия трябва също така да се извършват без затруднение от работника в т.ч. и при използване на инструментите. При изграждането на шахтите трябва да се предвиди „легло“ за вътрешния капак /изолация/ който да предпази водопроводната арматура приборите от замръзване при минусови температури. Шахтите трябва да се поддържат чисти и се следи за цялостта на капаците както и на стените, пода и т.н., като при нужда се извършва ВиК ремонта на шахтите.

Канализационните ревизионни шахти се изграждат на определени разтояния /до 50м./ за уличната мрежа и на места където се събират канализационните клонове /щрангове/, на чупки или остри ъгли. Шахтите служат за почистване на каналната мрежа както и за отпушване при задръстване или премахването на предмети попаднали в канализацията по един или друг начин и се отстраняват от работниците по поддръжката и ремонта. Канализационните шахти се изграждат предимно в кръгла форма с готови бетонни пръстени с различни размери в зависимост от дълбочината на каналната мрежа и големината на тръбите. В близкото минало шахтите са се зидали с глинени тухли и предимно с правоъгълна форма като зидарията се е стеснявала в горния край за да легне капака. Тази зидария с глинени тухли се руши по бързо и затова сега строителството и зидарията на шахтите се извършва с бетонни тухли които са по устойчиви.

Добрата поддръжка и извършваните навреме ВиК ремонти на шахтите са условие за тяхното правилно функциониране, като едните се поддържат от специалистът водопроводчик, а другите от опитни майстори по канализацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *